Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τεταμένη ατμόσφαιρα και μια διαφαινόμενη ελπίδα...

Οι διαπραγματεύσεις εντείνονται στο Κανκούν, καθώς την Παρασκευή λήγουν οι εργασίες της διάσκεψης. Είναι πάντως σίγουρο πως θα συνεχιστούν αμείωτες τουλάχιστον και το Σάββατο.

Αρκετά νέα κείμενα έχουν έρθει στο τραπέζι… Αναμένουμε τη δημιουργία πολλών κλειστών ή ανοιχτών ομάδων εργασίας που θα συζητήσουν τυχόν τροποποιήσεις και αλλαγές επί των κειμένων, αλλά το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί καταφθάνουν στο Κανκούν και από σήμερα θα διεξαχθούν αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ τους, παράλληλα με αυτές που διεξάγονται στην ολομέλεια και τις άλλες ομάδες εργασίας.

Η άποψη του WWF είναι πως οι πολιτικοί δεν πρέπει να βιαστούν να εξαγγείλουν ένα νέο «πακέτο πρωτοβουλιών του Κανκούν», εκτός εάν αυτό περιέχει φιλόδοξες, καλά σταθμισμένες και ενταγμένες σε χρονοδιάγραμμα αποφάσεις.

Ως προς τα υπόλοιπα, η Ιαπωνία εξακολουθεί να τάσσεται κατά της επέκτασης ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Αυτή τη θέση υιοθετούν επίσης, Ρωσία και Καναδάς, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν την έχουν εξαγγείλει δημόσια.

Μικρή έως ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί και στη μείωση του χάσματος γιγατόνων, καθώς και στην προσαρμογή των φτωχότερων χωρών. Καλύτερα πηγαίνουν οι συζητήσεις για την αποδάσωση, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπερισχύσουν απόψεις που προωθούν το λεγόμενο “greenwashing”.

Τέλος, φαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών, κάτι που αν επιτευχθεί θα αποτελέσει ένα ευχάριστο γεγονός.

Μείνετε συντονισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου