Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

3.000 αγρότες προειδοποιούν τους παγκόσμιους ηγέτες…

Άλλη μια μέρα διαπραγματεύσεων πέρασε στο Κανκούν. Εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντιπρόσωποι χωρών, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, λομπίστες εταιριών κοκ. Όλοι αυτοί μετακινούνται καθημερινά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο θέρετρο Moon Palace, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της διάσκεψης για το κλίμα.

Τα φώτα όμως στρέφονται στους σχεδόν 3.000 αγρότες και χωρικούς από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο Κανκούν και οργανώνουν πορείες, εκδηλώσεις και συζητήσεις σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις μεγάλες επιπτώσεις που βιώνουν και πρόκειται να βιώσουν από την προελαύνουσα κλιματική αλλαγή. "Ποιος θα θρέψει τους ανθρώπους" λένε "αν δεν κάνετε κάτι σοβαρό για το κλίμα;".

Στα άλλα θέματα της διάσκεψης, θετικά αντιμετωπίζεται η στάση της Κίνας που προσπαθεί να βρει διόδους συμβιβασμού με τις ΗΠΑ, αν και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: ο επιχειρούμενος συμβιβασμός μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη θα είναι προς το καλύτερο ή απλά θα διαιωνίσει μια λανθάσουσα κατάσταση;

Στα παράπλευρα της διάσκεψης αξίζει να τονιστεί η μεγάλη σημασία και η σπουδαιότητα της ανακοίνωσης της Κυβερνητικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Αλλαγή, με την οποία τονίζεται πως είναι εφικτή η μείωση των εκπομπών της χώρας κατά 60% έως το 2030 (και τουλάχιστον 50% έως το 2025), σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με κόστος που δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ. Μακάρι η συγκεκριμένη κίνηση να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να δυναμώσουν την παρουσία τους στη διάσκεψη οι χώρες της ΕΕ.

Εσείς μπορείτε να δείτε και να διαβάζετε το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, CAN International, στο οποίο μετέχει και το WWF.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNFCCC (της σύμβασης πλαίσιο για το κλίμα, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η διάσκεψη) και να δείτε ένα διαδραστικό χάρτη για την εξέλιξη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου