Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αμφίβολη η συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο...

Τελευταία μέρα των επίσημων διαπραγματεύσεων σήμερα, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των κρατών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ένταση. Για παράδειγμα χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα άτυπο κείμενο διαπραγματεύσεων, στο οποίο γίνεται λόγος για ανάληψη δεσμεύσεων μείωσης εκπομπών τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κείμενο προήλθε μετά από συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και μικρών νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού.

Θα αναρωτηθείτε που είναι το κακό! Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ο φόβος πως ένα τέτοιο κείμενο μπορεί ουσιαστικά να αποτελέσει (αν εγκριθεί) μια πρώτης τάξεως αφορμή για την απόρριψη της συνέχισης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας μελλοντικής συμφωνίας την ύπαρξη δυο Πρωτοκόλλων: τη συνέχιση του Κιότο και ένα νέο για όσες χώρες δεν μετείχαν σε αυτό. Επομένως, κάθε μονομερής προσπάθεια επιβολής αλλαγών στους τρόπους επιβολής δεσμεύσεων στα κράτη είναι πιθανό να επιφέρει τρομακτικές βλάβες στις ήδη ευάλωτες διαπραγματεύσεις.

Όλες αυτές οι κωλυσιεργείες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση σήμερα ή αύριο από την ολομέλεια του περσινού κειμένου, που ονομάστηκε ως «Σύμφωνο της Κοπεγχάγης». Κάτι τέτοιο θα πρόκειται μάλλον για ένα πλήγμα στη φιλοδοξία και την ουσία της μελλοντικής συμφωνίας (δείτε εδώ τις θέσεις του WWF για το σύμφωνο της Κοπεγχάγης).

Μείνετε μαζί μας. Τη Δευτέρα θα δημοσιεύσουμε έναν πρώτο απολογισμό για τα όσα συνέβησαν. Ελπίζουμε να φέρουμε καλύτερα νέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου