Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η απουσία των ηγετών, η στασιμότητα της ΕΕ και οι Ρεπουμπλικάνοι…

Κάθε μέρα στο Κανκούν λαμβάνουν χώρα δεκάδες συναντήσεις ομάδων και υποομάδων εργασίας, συζητήσεις παρασκηνίου, συνεντεύξεις τύπου και παράλληλες εκδηλώσεις.

Οι δημοσιογράφοι τρέχουν πανικόβλητοι από τη μια αίθουσα στην άλλη, ελπίζοντας να βγάλουν κάποια είδηση που θα προκαλέσει αίσθηση. Αυτήn την πρώτη εβδομάδα, όμως, δεν αναμένονται ρηξικέλευθες κινήσεις εκ μέρους κρατών. Όλοι συζητούν και περιμένουν την έναρξη της δεύτερης εβδομάδας των διαπραγματεύσεων, οπότε και θα μεταβούν στο Κανκούν οι πολιτικές ηγεσίες (πρωθυπουργοί, πρόεδροι και υπουργοί κρατών).

Φέτος πάντως, δεν φαίνεται πως θα δώσουν το παρόν ηγέτες, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικόλα Σαρκοζί κτλ. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαντάζει αρνητικό, αλλά ίσως αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων. Εν τη απουσία των ηγετών, ίσως γίνει δυνατή η εστίαση στο περιεχόμενο μιας μελλοντικής συμφωνίας. Επιπλέον, δια της απουσίας των ηγετών μειώνονται οι προσδοκίες για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα, πράγμα που ενδεχομένως αποφορτίζει τις αντιπροσωπείες των χωρών και τους επιτρέπει να δουλέψουν χωρίς πίεση για την επίλυση των διαφορών.

Στις άλλες ειδήσεις γύρω από τη διάσκεψη, ξεχωρίζει η έκδοση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) της 4ης έκθεσης για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην ΕΕ. Στην έκδοση επισημαίνεται μεταξύ άλλων η πρόοδος της ΕΕ στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, έως το 2009 η ΕΕ έχει επιτύχει σημαντικές μειώσεις της τάξης του 17%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Και εδώ έγκειται η αντίφαση του γεγονότος.

Ενώ λοιπόν έχει ήδη επιτευχθεί μείωση 17%, η ΕΕ εξακολουθεί να επιμένει στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 20% έως το 2020 (πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Δηλαδή μείωση εκπομπών μόλις 3% στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με διατήρηση του σημερινού ανεπαρκούς μοντέλου ανάπτυξης, δεν συνάδει με την ιστορική ευθύνη της ΕΕ, και αγνοεί τις δυνατότητες της ΕΕ να προχωρήσει στην μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, καθώς και να παίξει κομβικό ρόλο στο ξεμπλοκάρισμα των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Στις άλλες ειδήσεις, ξεχωρίζει επίσης η απόφαση των Ρεπουμπλικανών να αναστείλουν την λειτουργία της Επιτροπής για το κλίμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια λάθος κίνηση, τη λάθος στιγμή.

Δείτε την έκθεση του ΕΕΑ, που περιέχει πολλά και χρήσιμα στοιχεία για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου