Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πρώτες μέρες, χωρίς εκπλήξεις...

Η πρώτη εβδομάδα των συζητήσεων διεξάγεται μεταξύ των αντιπροσωπειών επί τεχνικών ζητημάτων σε μια προσπάθεια να προλειανθεί το έδαφος για τη δεύτερη εβδομάδα, οπότε και αναμένονται στο Κανκούν οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τόσο στην ολομέλεια της διάσκεψης (COP), όσο και στις ομάδες εργασίας (AWG LCA & AWG KP) που ασχολούνται με τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς και με την ανάληψη ευθυνών και δράσεων από τις χώρες που δεν μετείχαν στο Πρωτόκολλο. Στις χθεσινές εναρκτήριες ομιλίες, πάντως, δεν υπήρξε κάποια έκπληξη.

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ζήτησε την υιοθέτηση στόχων μείωσης των εκπομπών ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C.  Η Αυστραλία ζήτησε πρόοδο στις συζητήσεις για τις χρήσεις γης και τη δημιουργία ευέλικτων μηχανισμών. Το Λεσότο κάλεσε τα ισχυρά κράτη να δεσμευτούν για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των όσων έχουν υποσχεθεί και όσων πρέπει να γίνουν βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Στα δικά μας, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ενόψει Κανκούν, με το οποίο ζητά τη μείωση των εκπομπών στο εσωτερικό της ΕΕ κατά 30% έως το 2020. Να θυμίσουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί για μείωση των εκπομπών μόνο κατά 20% έως το 2020. Κινήσεις σαν αυτές του Ευρωκοινοβουλίου βοηθούν στην αναζωογόνηση των συζητήσεων.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό και ειδησεογραφικό υλικό για την πρώτη μέρα εδώ: http://www.iisd.ca/climate/cop16/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου