Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τι πρέπει να ξέρετε για τη διάσκεψη του Κανκούν

Ξεκίνησε σήμερα η διάσκεψη του Κανκούν για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για την 16η συνάντηση των συμβαλλόμενων μερών (COP16), ή αλλιώς για μια ακόμα εντατική ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 2012 και έπειτα. Το 2012 εκπνέει η ισχύς του ανεπαρκούς πλέον Πρωτοκόλλου του Κιότο, επομένως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνει αρκετά γρηγορότερα ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος ομαλής μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς.

Η φιλοδοξία για το Κανκούν είναι περιορισμένη. Ξέρουμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την μείωση των εκπομπών, που θα αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα πολιτικά προσκόμματα παραμένουν αρκετά, ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις στις πρότερες διασκέψεις στην Κοπεγχάγη το 2009 και στο Πόζναν το 2008.

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει στο Κανκούν είναι να τεθούν οι βάσεις για μια καλή νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα, στη Ν. Αφρική το Δεκέμβρη του 2011. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό, καθώς σήμερα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες τεχνικού περιεχομένου. Πλέον απαιτείται επίδειξη πολιτικής ηγεσίας από τις σημαντικότερες χώρες, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Μείνετε συντονισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου